به گزارش روابط عمومی سازمان جهادکشاورزی خراسان جنوبی، مدیر جهاد کشاورزی شهرستان درمیان اعلام کرد: شهرستان درمیان یکی از قطب های تولیدی زرشک کشور محسوب می گردد و با دارا بودن حدود 3هزارهکتار سطح زیر کشت سهم به سزایی در تولید زرشک مصرفی و صادراتی دارد. و بخش عمده ای از فعالیت های کشاورزی و اقتصاد خانوار در این شهرستان وابسته به این محصول می باشد.
وی افزود: هرچند افزایش سطح زیر کشت زرشک مزایای اقتصادی خاص خود را برای شهرستان در پی داشته است اما متاسفانه شاهد بروز مشکلاتی هم بوده ایم یکی از بزرگترین مسایل ایجاد شده شیوع و رشد آفات و علی الخصوص بیماری های اختصاصی زرشک بوده است . یکی از مهمترین بیماری های زرشک بیماری زنگ جارویی زرشک است. این بیماری در اثر پاتوژنی از گروه زنگ ها که دارای زندگی چرخه ای هستند ایجاد می گردد . قارچ عامل ایجاد زنگ جارویی زرشک Puccinia brachiopoda نام دارد. سطح برگ درختان آلوده حالتی شبیه به زنگ زدگی آهن به خود و درختان آلوده، نمای جارویی به خود می گیرد . در نهایت امر آلودگی باعث کاهش شدید عملکرد محصول می گردد.
سیدمحسن نصیرایی گفت: شیوع این بیماری در کوهپایه ها و باغات حاشیه رودخانه های فصلی و مناطقی که بادخیز نیستند شدید تر است . به طور کلی در هر منطقه ای که دارای رطوبت بیشتری باشد و تهویه کمتری صورت پذیرد شاهد شدیدترین آلودگی هستیم . باغات زرشک بخش های قهستان و مرکزی شهرستان درمیان به علت اقلیم کوهپایه ای و نسبتا مرطوب، آلوده به این بیماری می باشند. یکی دیگر از عوامل موثر در افزایش آلودگی وضعیت باغ از نظر رسیدگی و دل مشغولی خود کشاورز و باغدار است به گونه ای که باغات رها شده که صاحبان آنها ساکن روستا نبوده با منبع دیگری برای امرار معاش دارند و توجه و رسیدگی کافی از قبیل هرس، کولش و مبارزه با علف های هرز باغ را انجام نمی دهند آلودگی بیشتری نسبت به باغاتی دارند که کلیه اقدامات زراعی در آن ها انجام می شود. وی ادامه داد: اگرچه بیماری زنگ جارویی زرشک بر اساس قوانین سازمان حفظ نباتات کشور جزو بیماری های خصوصی بوده و رسالت این مدیریت تنها هدایت و ارایه توصیه های فنی به کشاورزان می باشد ولی با توجه به اقتصاد ضعیف خانوار و استراتژیک بودن این محصول مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان اقداماتی را جهت مبارزه با این بیماری به شرح ذیل انجام داده است :
- شناسایی مناطق آلوده و تهیه نقشه پراکنش بیماری در شهرستان و اطلاع رسانی به کشاورزان
- دعوت از مسئولین سازمان حفظ نباتات کشور جهت آشنا شدن با منطقه و مشاهده مشکل از نزدیک
- اعمال شرایط قرنطینه در مناطق آلوده و ممانعت از جابجایی پاجوش به سایر مناطق
- نصب دستگاه دیتا لاگر در مرکز قهستان جهت تعیین زمان دقیق مبارزه با استفاده از داده های دما و رطوبت
- برگزاری کارگاه و کلاس های آموزشی، ارسال پیامک، تهیه و توزیع بروشور و پیام آموزشی با موضوع زنگ زرشک به کشاورزان و دهیاران مناطق آلوده و آگاه سازی آنان در خصوص این بیماری
- همکاری مستقیم با مدیریت حفظ نباتات و سازمان تحقیقات کشاورزی استان ، جهت تهیه دستورالعمل فنی مبارزه با این بیماری و توزیع دستورالعمل فنی در بین کشاورزان
- انجام آزمایش کاربرد سموم زیر نظر مدیریت حفظ نباتات و سازمان تحقیقات کشاورزی استان جهت انتخاب سم مناسب و موثر برای کنترل بیماری
- تهیه و توزیع سموم قارچ کش بین کشاورزان
- نظارت بر عملیات مبارزه و کنترل بیماری بصورت سالیانه
- برگزاری جلسه هم اندیشی با شوراها و دهیاری ها در اول فصل جهت ابلاغ برنامه های کنترلی بیماری و ایجاد وحدت رویه در امر مبارزه در کل شهرستان
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان گفت: برای جلوگیری از روند رو به رشد بیماری بر ترویج فرهنگ مشارکت عمومی برای کنترل بیماری، اشاره کرد و افزود تا زمانی که خود باغداران و کشاورزان به صورت همگانی برای مبارزه با این بیماری بسیج نگردند کلیه اقدامات دیگر عقیم می ماند. بنابراین فرهنگ خودمقاومتی و خودیاری انسانی ،اعتباری و مالی بین کشاورزان و باغداران نقش بسزایی در کنترل و کاهش بیماری ایفا می کند.
سازمان جهادکشاورزی نیز در این سه سال اخیر آنچه در حد توان کارشناسی،ترویجی، آموزشی، امکانات مالی و اعتباری داشته است برای این مهم با همکاری بنیاد محترم علوی، بسیج سازندگی و بسیج مردمی برای ترویج فرهنگ مبارزه با این بیماری به عرصه اجرایی آورده است.