به گزارش روابط عمومی سازمان جهادکشاورزی خراسان جنوبی، مدیر زراعت سازمان گفت: ۷۵۰ هکتار در خراسان جنوبی زیر کشت دانه‌های روغنی ماند کنجد، کلزا، گلرنگ و آفتاب گردان است.

محمد رزقی با اشاره به اینکه کنجد با ۳۰۰ هکتار در شهرستان بشرویه بیشترین مساحت را به خود اختصاص داده است، تصریح کرد: کنجد جزو دانه‌های روغنی است که در استان قدمت کشت دیرینه دارد و به دلیل مقاوم بودم با شرایط خراسان جنوبی همواره مورد استقبال تولیدکنندگان بوده است.

به گفتۀ وی دلیل استقبال کم از کلزا و گلرنگ به دلیل نیاز به مدیریت خاص آنها است و اینکه در پاییز و بهار کشت می‌شوند و بارندگی در استان کم و دارای هوایی خشک است و بیشتر در استان‌های شمالی با بارندگی بالا جوابگو است.

رزقی اضافه کرد: آب و خاک شور نیز از چالش‌های مهم استان در بخش کشت دانه‌های روغنی است که مواد عالی بسیار اندکی وجود دارد و مناسب کشت دانه‌های روغنی به ویژه کلزا نیست.

مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی استان خراسان جنوبی عنوان کرد: کلزا به مدیریت زیادی نیاز دارد و در خاک شور و غیرمستعد جواب نمی‌دهد ولی اکنون در بخش گلرنگ استقبال کشاورزان کمی بیشتر شده است.

رزقی ادامه داد: براساس استقبال تولیدکنندگان امکان دارد در سال جدید ۵۰۰ هکتار را برای کشت گلرنگ در نظر بگیریم، چرا که با شوری آب و خاک و هوای خشک استان سازگارتر است و ریزش کلزا را ندارد.

وی تأکید کرد: کشت دانه‌های روغنی علاوه بر خودکفایی کشور در بخش سود حاصله و درآمد کشاورز، همچنین در تناوب کشت دیگر محصولات آنها نقش بسزایی دارد.

براساس استقبال تولیدکنندگان امکان دارد در سال جدید ۵۰۰ هکتار را برای کشت گلرنگ در نظر بگیریم، چرا که با شوری آب و خاک و هوای خشک استان سازگارتر است و ریزش کلزا را ندارد

به گفتۀ وی زمانی که کشاورزان فقط یک محصول مانند گندم کشت کنند مواد عالی خاک به مرور از بین می‌رود و دیگر خاک مستعد تولید نیست ولی با کشت دانه‌های روغنی در تناوب این محصولات، افزایش بهره‌وری در بخش غلات از ۳۰ تا ۴۰ درصد وجود دارد.

رزقی بیان کرد: اکنون برای خرید دانه‌های روغنی حمایت دولتی وجود دارد و خرید تضمینی انجام می‌شود که اگر کشاورزان به درستی و با علم وارد میدان شوند مشکلی برای فروش نخواهند داشت.

کارخانه فرآوری دانه‌های روغنی در استان

مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی استان خراسان جنوبی با اشاره به مشکل شرایط اقلیمی و آب و خاک شور استان گفت: لازم است برای کشت دانه‌های روغنی که فواید بالایی هم برای کشور و هم برای اقتصاد کشاورز دارد، مواد عالی خاک را افزایش دهیم که نیاز به تسهیلات است.

رزقی با بیان اینکه این تسهیلات فقط برای استان‌های خشک مانند خراسان جنوبی باید باشد، عنوان کرد: از آنجایی که جزو استان‌های خشک هستیم کشاورز که عمدتاً دامدار نیز هست از بقایای تولید خود به عنوان علوفه استفاده می‌کند و نمی‌گذارد به عنوان مواد عالی به زمین بازگردد.

وی ادامه داد: در راستای رفع این مشکل نیاز است که دولت یا علوفه دام را تأمین کند که کشاورز از بقایای تولید خود استفاده نکند یا تسهیلات ارائه کنند تا بتواند به مرور مواد عالی خاک را تأمین کنیم.

به گفتۀ وی در بخش فرآوری نیز مشکلی وجود ندارد و اکنون یک کارخانه روغن کشی البته با ظرفیت محدود ۱۵ تن در روز شروع به کار کرده است که با ارائه تسهیلات این ظرفیت افزایش پیدا می‌کند.

رزقی تأکید کرد: به همین دلیل ظرفیت تولید و فرآوری بیشتر در بخش دانه‌های روغنی را داریم و فقط نیاز به حمایت دولت برای رفع چالش بزرگ خراسان جنوبی در حوزه شوری آب و خاک وجود دارد.