به گزارش روابط عمومی سازمان جهادکشاورزی خراسان جنوبی، مدیر امور باغبانی سازمان عنوان کرد: سالانه ۳۶۰ تن یعنی ۲۰ درصد گیاهان دارویی تولید شده در استان فرآوری میشود و نیاز است صنایع فرآوری این گیاهان برای بهبود اقتصاد بخش کشاورزی، بیش از پیش توسعه یابد.
منوچهر شایسته اظهار داشت: رویکرد مهم وزارت جهاد کشاورزی و این سازمان، توسعه کشت گیاهان کمآببر بهویژه گیاهان دارویی است که به عنوان یک طرح ملی نیز مورد توجه قرار گرفته است.
خراسان جنوبی جزو پنج استان برتر کشور از نظر سطح زیرکشت و تولید گیاهان دارویی است که به عنوان یکی از مزیتهای مهم استان و الگوی کشت نیز محسوب میشود.وی افزود: تاکنون ۸۰۰ گونه گیاه دارویی در این استان شناسایی شده و خراسان جنوبی جزو پنج استان برتر کشور از نظر سطح زیرکشت و تولید گیاهان دارویی است که یکی از مزیتهای مهم استان با توجه به شرایط اقلیمی خشک و نیمهخشک به عنوان الگوی کشت نیز محسوب میشود.
مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی گفت: گیاهان دارویی بهویژه در این استان به دلیل سابقه طولانی کشت از اهمیت زیادی برخوردار است و از جمله مهمترین آنها میتوان به زعفران، زیره سبز، نعنا، خاکشیر، نعنا فلفلی، سیاه دانه، آنغوزه و ریحان اشاره کرد.
وی از کیفیت محصولات گیاهی به عنوان یک مزیت نسبی در استان یاد کرد و گفت: به عنوان مثال زعفران خراسان جنوبی از لحاظ کیفیت رتبه نخست کشور را به خود اختصاص داده و در مجموع در زمینه کمی و کیفی، تولیدکنندگان برتر کشوری را داریم.
شایسته با بیان اینکه گیاهان دارویی به ۲ شکل یکساله و نشایی تولید میشود اظهار داشت: گیاهانی مانند زیره سبز، خاکشیر، زنیان و از این قبیل در زمره گیاهان یکساله و آویشن، اسطخودوس، مریم گلی، گل گاو زبان و زوفا نیز به صورت نشایی قابلیت کشت دارد.
تولید هزار و ۸۱۱ تن گیاه دارویی در خراسان جنوبی
وی افزود: با توجه به کمبود آب، کشت نشایی گیاهان دارویی در دستور کار است و سالانه ۲.۵ میلیون نشا در خراسان جنوبی تولید میشود که ظرفیت خوبی برای استان و هم تامین کننده نشا سایر استانها است.
مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی خاطرنشان کرد: این استان در زمینه گیاه خارشتر در چند سال اخیر رتبه نخست را در توسعه کشت این گیاه بهصورت زراعی به خود اختصاص داده است.
وی تولید، بازاریابی، فرآوری و بستهبندی مناسب و صحیح در زمینه توسعه گیاهان دارویی بسیار تاثیرگذار دانست و گفت: گیاهان دارویی از قدیم در خراسان جنوبی وجود داشته و ظرفیت بسیار خوبی محسوب میشود که به دلیل خشکسالی سنوات گذشته دچار آسیب شد اما تنوع گیاهان دارویی به عنوان یک قابلیت مهم باید در استان حفظ شود.
شایسته گفت: تاکنون ۲۰ گونه مزیتدار گیاه دارویی با توجه به شرایط اقلیمی، زیرساختی و درآمدزایی در استان شناسایی شده است و حمایتها را به این سمت بردهایم.
وی با اشاره به اینکه سطح زیرکشت گیاهان دارویی خراسان جنوبی چهار هزار و ۴۰۴ هکتار است که پیشبینی میشود در سال جاری از این سطح هزار و ۸۱۱ تن محصول برداشت شود، بیان کرد: در حال حاضر فرآوری گیاهان دارویی استان تنها درحد عرق گیری و بستهبندی میشود.
مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی خاطرنشان کرد: در حال حاضر ۹ واحد فرآوری گیاهان دارویی با ظرفیت اسمی سالانه ۳ هزار و ۳۲۷ تن در استان فعال است.
وی با بیان اینکه در این ۹ واحد فرآروی ۱۳۶ نفر مشغول به کار هستند افزود: محصولات ۲ واحد فرآوری در طبس و قاین علاوه بر مصرف داخل به کشورهای کانادا، ترکیه، پاکستان، عراق، گرجستان، ژاپن و افغانستان نیز صادر میشود.
در حال حاضر سالانه ۳۶۰ تن یعنی ۲۰ درصد گیاهان دارویی تولید شده در استان به ارزش ۲۹ میلیارد تومان فرآوری و بستهبندی میشود.شایسته عنوان کرد: در حال حاضر سالانه ۳۶۰ تن یعنی ۲۰ درصد گیاهان دارویی تولید شده در استان به ارزش ۲۹ میلیارد تومان فرآوری و بستهبندی میشود، از مجموع ۳۶۰ تنها پنج درصد عرقگیری و ۹۵ درصد هم تنها بستهبند میشود.
وی گفت: از هر کیلوگرم گیاه دارویی چهار لیتر عرق و از هر کیلوگرم گل محمدی سه لیتر گلاب تولیدی میشود، همچنین ۵۰ درصد گل محمدی تولید شده یعنی سالانه ۲۸۰ تن به ارزش ۶۳ میلیارد تومان در استان فرآوری میشود.
این مسوول در سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی گفت: علاوه بر واحدهای فرآوری، ۱۵ واحد بسته بندی گیاهان دارویی نیز با ظرفیت اسمی سالانه هزار و ۴۵۵ تن در استان فعال است که ۳۰۹ نفر در آن مشغول به کار هستند.
وی خاطرنشان کرد: کیفیت و اسانس گیاهان دارویی تولید شده در استان به دلیل اینکه در شرایط سخت آب و هوایی و به صورت دیم تولید میشود، بسیار بالاست.
شایسته افزود: طرح بارانداز گیاهان دارویی در استان تهیه شده و به دنبال دریافت مجوز هستیم که در کنار آن بستهبندی، اصالتدهی و فرآوری گیاهان دارویی مورد تاکید قرار دارد و نیازمند همکاری دستگاههای اجرایی هستیم.