چهارشنبه     28/فروردين/1404 

خوراک خبری

  1. به گزارش روابط عمومی سازمان جهادکشاورزی خراسان جنوبی، سرپرست سازمان به بررسی چالش‌ها و راهکارهای مدیریت شوری آب در استان پرداخت.

    حسین اکبری با اشاره به اینکه شور شدن منابع آبی باعث افزایش شوری اراضی کشاورزی و از دست رفتن این اراضی و کاهش تولید و بهره‌وری می‌شود، تأکید کرد که خاک‌های شور بیشتر در معرض فرسایش هستند.

    اکبری بیان کرد: شور شدن آب به دلیل عدم امکان جذب آب برای گیاه، باعث تنش خشکی و کاهش تولید و کیفیت محصولات کشاورزی می‌شود، در این راستا اقداماتی برای مدیریت و کاهش اثرات شوری آب در کشاورزی، از جمله افزایش ماده آلی خاک از طریق کشت کود سبز و کاربرد کمپوست، کشت محصولات مقاوم به شوری مانند سورگوم و چغندر علوفه‌ای، و احداث مزارع الگویی محصولات جدید مقاوم به شوری صورت گرفته است.

    وی از برنامه‌های آموزشی برای کشاورزان خبر داد که شامل برگزاری روز مزرعه و بازدید از مزارع الگویی ارقام مقاوم به شوری است.

    اکبری همچنین به نقش تکنولوژی و نوآوری‌ها در مدیریت شوری آب اشاره کرد و گفت که استفاده از ماشین‌آلات مدرن و معرفی گیاهان مقاوم به شوری از طریق مهندسی ژنتیک می‌تواند مؤثر باشد.

    وی افزود: به منظور بهبود کیفیت آب‌های زیرزمینی و سطحی، مصرف متعادل کودهای شیمیایی و آبیاری متناسب با نیاز واقعی گیاه را پیشنهاد می‌شود.

    وی همچنین به اهمیت بهره‌برداری از منابع آب غیرمتعارف، مانند آب‌های شور، با کشت گیاهان مقاوم و استفاده از تجهیزات مدرن جهت شیرین کردن آب‌های شور اشاره کرد.

    اکبری با تأکید بر همکاری با مرکز تحقیقات شوری کشور و استان در خصوص معرفی ارقام مقاوم به تنش شوری، پیام خود به کشاورزان را افزایش ماده آلی خاک و مصرف متعادل کودهای شیمیایی و آبیاری بر اساس نیاز گیاه عنوان کرد.

    وی در پایان برگزاری بازدیدهای آموزشی از دیگر مناطق را به عنوان راهکاری برای استفاده از تجربیات موفق در بهبود وضعیت شوری آب در استان مطرح کرد. 

  2. به گزارش روابط عمومی سازمان جهادکشاورزی خراسان جنوبی سرپرست سازمان از احیاء و مرمت ۱۵۷ رشته قنات به طول تقریبی ۴۰ کیلومتر در سال ۱۴۰۳ خبر داد و اعلام کرد: با اجرای سیستم‌های نوین آبیاری در این استان، ۳.۵ میلیون متر مکعب در مصرف آب صرفه‌جویی شده است.

    اکبری گفت: در سال‌های اخیر، مدیریت منابع آب به یکی از چالش‌های اصلی در کشاورزی و توسعه پایدار تبدیل شده است. استان خراسان جنوبی با داشتن بیش از ۷۵۰۰ رشته قنات، به عنوان یکی از پیشروان در احیاء و مرمت این سازه‌های تاریخی، نقش مهمی در حفظ و مدیریت آب ایفا می‌کند.

    اکبری با تأکید بر اهمیت قنوات به عنوان الگوی سازگاری با کم‌آبی، به تشریح پروژه‌های احیاء و مرمت قنوات و همچنین اجرای سیستم‌های نوین آبیاری در سال ۱۴۰۳ پرداخت و گفت: این اقدامات نه تنها به حفظ منابع آب زیرزمینی کمک می‌کند، بلکه با صرفه‌جویی در مصرف آب، به افزایش راندمان آبیاری و بهبود کیفیت محصولات کشاورزی نیز منجر می‌شود. 

    وی به تشریح عملکرد طرح احیاء و مرمت قنوات استان پرداخت و گفت: قنوات بهترین مدل و الگوی سازگاری با کم‌آبی هستند که در ترسالی و خشکسالی تعادل بخشی سفره‌های آب زیرزمینی را حفظ می‌کنند.

    سرپرست سازمان جهادکشاورزی خراسان جنوبی اظهار کرد: این سازه‌های سازگار با محیط زیست، آب را به‌طور شبانه‌روزی در اختیار ما قرار می‌دهند و به‌صورت هوشمند دبی خروجی را تنظیم می‌کنند.

    اکبری با اشاره به تعداد قنوات در استان گفت: استان خراسان جنوبی با بیش از ۷۵۰۰ رشته قنات، دارای بیشترین تعداد قنوات در کل کشور است که سالانه بیش از ۲۰۰ میلیون متر مکعب آب شیرین و با کیفیت از این قنوات استحصال می‌شود، در سال ۱۴۰۳، حدود ۱۵۷ رشته از قنوات استان به طول تقریبی ۴۰ کیلومتر احیاء و مرمت شده و با مشارکت بی‌نظیر بهره‌برداران به بهره‌برداری رسیده است.

    وی همچنین به هزینه‌های انجام شده برای این عملیات اشاره کرد و افزود: برای این حجم عملیات، حدود ۶۳ میلیارد تومان از محل اعتبارات ملی و استانی با مشارکت بهره‌برداران هزینه شده است.

    اکبری در ادامه به عملکرد سیستم‌های نوین آبیاری در سال ۱۴۰۳ اشاره کرد و گفت: تعداد ۱۲۸ پروژه اجرا شده و در حال اجرا به مساحت ۴۰۲۳ هکتار در استان داریم که ۵۱ پروژه به مساحت ۱۵۸۳ هکتار اجرا و به بهره‌برداری رسیده است که از این میزان، ۳۴۱ هکتار آبیاری موضعی و ۱۲۴۲ هکتار آبیاری کم فشار بوده است.

    وی افزود: برای اجرای این سطوح، اعتباری بالغ بر ۵۵ میلیارد تومان از محل کمک‌های فنی اعتباری سیستم‌های نوین آبیاری از محل اعتبارات ملی هزینه شده است و با مشارکت بهره‌برداران، طرح‌های مذکور به بهره‌برداری رسیده‌اند.

    اکبری خاطرنشان کرد: با اجرای این طرح‌ها، قریب ۳.۵ میلیون متر مکعب در سال ۱۴۰۳ در مصرف آب صرفه‌جویی شده که باعث ارتقای راندمان آبیاری استان و همچنین افزایش بهره‌وری شده است.

  3.  به گزارش روابط عمومی سازمان جهادکشاورزی خراسان جنوبی، مدیر زراعت سازمان گفت: برای امنیت غذایی پایدار درغالب برنامه الگوی کشت وتولید محصولات زراعی متناسب با شرایط اقلیمی ونیاز جامعه برنامه ریزی لازم برای کشت محصولات زراعی بهاره در ۳۰ هزار هکتاربا پیش بینی تولید بیش از ۷۰۵ هزار تن انجام شده است.

    رزقی افزود: کشت این محصولات از اسفند ماه در شهرستان‌های با اقلیم گرم شروع شده وتا مرداد ماه درسایر شهرستان‌ها با اقلیم معتدل وسرد ادامه خواهد داشت.

    وی گفت: دراین خصوص می‌توان به توسعه کشت محصولات صنعتی مانند چغندرقند، پنبه ودانه‌های روغنی، محصولات علوفه‌ای همچون ذرت، سورگوم علوفه‌ای ودانه‌ای، چغندرعلوفه‌ای، ارزن، محصولات بینابینی ومخلوط وغیره باتوجه به نیاز شدید واحد‌های دامداری ودامپروری سنتی وصنعتی خراسان جنوبی وکشت محصولات سبزی متنوع برگی اشاره کرد.

    مدیر زراعت سازمان جهادکشاورزی خراسان جنوبی افزود: برای حمایت از بخش دام، ترویج وتوسعه محصولات مقاوم به شوری وسازگار در آب‌های نامتعارف از قبیل ارزن پادزهری، کوشیا، محصولات علوفه‌ای مخلوط وبینابین جو وتریتیکاله، جو و گلرنگ علوفه‌ای وغیره بصورت آزمایشی در سال جاری دردست اجراست.

  4. به گزارش روابط عمومی سازمان جهادکشاورزی خراسان جنوبی، سرپرست سازمان از احداث ۳۰ هکتار باغات میوه با ارقام جدید و سازگار در خراسان جنوبی خبر داد.

    محمدحسین اکبری گفت: در سال جاری، باغات میوه ارقام جدید و سازگار با منطقه در سطح ۳۰ هکتار شامل انواع انگور، گردو چنلر، گل محمدی، زیتون و خرما احداث شده است. همچنین، باغات پسته، عناب و زرشک در سطح ۱۳۵ هکتار ایجاد شده است.

    وی افزود: در راستای توسعه کشت گیاهان دارویی، ۱۶۵هزار عدد نشاء از ارقام آویشن، چای ترش، اسطوخودوس و زوفا بین کشاورزان استان تهیه و توزیع شده است، همچنین، کشت آبی زیره سیاه در سطح ۶ هکتار و کشت بنه آنغوزه آبی در سطح ۳ هکتار نیز از دیگر اقدامات این مدیریت بوده است.

    اکبری گفت: در سال ۱۴۰۳، ۲۳ واحد گلخانه‌ای به مساحت ۶۲هزار و ۶۰۰ متر مربع افتتاح شد که به افزایش تولیدات باغی کمک خواهیم کرد، همچنین، سرشاخه‌کاری و تغییر رقم در درختان پسته به تعداد ۱۲هزار و ۶۵۰ اصله انجام شده است.

    همچنین در راستای حمایت از باغات استان، کودهای شیمیایی یارانه‌دار شامل اوره، دی آمونیم فسفات و سولفات پتاسیم به ترتیب به میزان ۲۵۷۵، ۵۲۱ و ۳۵۱ تن توزیع و مصرف شده است.

  5. احمد احمدنژاد مدیر شرکت خدمات حمایتی کشاورزی خراسان جنوبی گفت: ۱۶ هزار و ۲۲۳ تن انواع کود کشاورزی در سال گذشته از طریق کارگزاران این شرکت، بین کشاورزان متقاضی در استان توزیع شده است.

    احمد احمدنژاد افزود: این مقدار 12 هزار و 309 تن کود ازته، 2 هزار 657 تن کود فسفاته، هزار و 257 تن کود پتاسه بوده است.

    وی گفت: کشاورزان می‌توانند کودهای مورد نیازشان را از طریق ۴۵ کارگزار و عامل فروش شرکت خدمات حمایتی کشاورزی که در نزدیک‌ترین فاصله ممکن آماده خدمات‌رسانی به آنها هستند، دریافت کنند.

    وی تصریح کرد: میزان سهمیه کودهای یارانه‌ای هر استان براساس میزان سطح زیر کشت و الگوی کشت هر استان توسط وزارت جهاد کشاورزی تنظیم و مصوب می‌شود.

    احمدنژاد ادامه داد: استفاده از کودهای کشاورزی اهمیت بسیاری در ارتقا و بهره‌وری و کیفیت محصولات دارد.

    وی یادآور شد: این کودها با فراهم کردن عناصر کلیدی برای رشد گیاهان، سلامت خاک را بهبود بخشیده و تعادل مواد مغذی زمین را حفظ می‌کنند و به کارگیری صحیح آن‌ها، علاوه بر افزایش کمیت محصولات، زمینه‌ای مناسب برای تولیدات با کیفیت و پایدار فراهم می آورد و نقش حیاتی در تامین امنیت غذایی کشور ایفا می کند.