به گزارش روابط عمومی سازمان جهادکشاورزی خراسان جنوبی، مدیر حفظ نباتات سازمان گفت: پسته یکی از محصولاتیست که سطح  ۲۵ هزار و ۱۲۰ هکتار از باغ‌های را استان به  به خود اختصاص داده که درآمد اقتصادی ۹ هزار بهره بردار استان را تامین مینماید، لذا حفظ و حراست این محصول اهمیت بسیار زیادی به جهت تامین و تضمین درآمد این خانوارهای استانی دارد.

وحید ضیائیان احمدی افزود: عوامل طبیعی مانند وقوع سرما در اول فصل، طوفان و وزش باد شدید  و همچنین عوامل خسارتزای گیاهی  مانند آفات، بیماریها و علفهای هرز از مهمترین عوامل تهدید کننده تولید  این محصول بشمار میروند.

 وی اظهار داشت: این عوامل خسارتزای پسته شامل  سن های پسته ، پسیل پسته ،پروانه چوبخوار پسته، سوسک جوانه خوار پسته،  شپشک ها، کنه ها، زنجرک ها  و بیماری هایی مانند گموز و نماتد ریشه گرهی پسته می باشد، که  یکی از مهمترین  این عوامل در استان پسیل پسته می باشد.  به طوری که از مجموع 18301هکتار سطح مبارزه با عوامل خسارتزای این محصول در استان در سال گذشته،  8341 هکتار آن مربوط به کنترل پسیل پسته بوده است.

مدیر حفظ نباتات سازمان جهادکشاورزی خراسان جنوبی گفت: در این استان گسترش آفت پسیل پسته  از اردیبهشت ماه آغاز و تا زمان برداشت و حتی بعد از برداشت، به درختان پسته (ریزش برگ) و محصول جاری( ریزش خوشه ها و افزایش پوکی پسته) وحتی محصول سال بعد (با ریزش جوانه های درخت پسته) آسیب وارد می نماید . در صورت عدم مبارزه خسارت آفت به حدي است که محصول 3 سال متوالی را متأثر می سازد.

وی بیان کرد: در نسل هاي مواجه با فصول گرم تولید شکرك به حدي است که زیر درختان را میپوشاند. در این مرحله برگها ریزش می کنند و سبب ضعف درخت و ریز و پوك شدن خوشه ها میشود. در این زمان تجمع پسیل روي جوانه ها، می تواند ریزش آنها را در پی داشته باشد و ضروري است سریعا نسبت به مبارزه با آفت اقدام شود.  بنابراین تشخیص زمان دقیق مبارزه و تعیین نرم مبارزه بر اساس دستورالعمل های موجود و بکارگیری روشهای مختلف مبارزه تاثیر بسزایی در کنترل این آفت دارد.

ضیائیان احمدی بیان کرد: عواملی مانند شرایط بد اقلیمی و گرمی هوا ، همچنین سمپاشی های بی رویه  در زمان نامناسب و یا با سموم فاسد و تاریخ گذشته باعث افزایش گسترش آفت میشود . از طرفی تغییر اقلیم در این استان که موجب  خشکسالی ، افزایش دما طی چند سال اخیر شده بشدت بر روی افزایش جمعیت آفت  و گسترش آن موثر بوده است.

وی افزود: انجام شخم نواری و  یخ آب زمستانه،  همچنین از بین بردن بقایی گیاهی در باغ ها بعد از برداشت پسته و در طول فصل زمستان موجب کاهش جمعیت پسیل زمستان گذران میشود و لذا جمعیت پسیل در فصل بهار و تابستان به شدت کاهش پیدا میکند.

مدیر حفظ نباتات سازمان جهادکشاورزی خراسان جنوبی گفت: استفاده از صابون های مخصوص گیاهی، حذف علف های هرز ، هرس، شخم زدن زمین در طول فصل رویش و میوه دهی و استفاده از روشهای مبارزه  بیولوژیک ، استفاده از تجهیزات کنترل غیرشیمیایی آفات مانند کارتها و نوارهای زرد نیز در کاهش حمعیت آفت بسیار موثر میباشد.

وی بیان کرد: در نهایت  میتوان در صورت نیاز  و جمعیت بالای آفت از سمومی که کارشناسان حفظ نباتات استان توصیه مینمایند،  با رعایت دوره کارنس قبل از برداشت میوه نسبت به مبارزه شیمیایی با این آفت اقدام نمود. اگرچه باید دقت نمود زمان دقیق سمپاشی رعایت گردد چرا که همانطور که عنوان شد سمپاشی در زمان نامناسب خود موجب افزایش جمعیت این عامل خسارتزا میگردد.

وی ادامه داد: تمرکز فعالیت های این مدیریت در این حوزه بر روی آموزش کشاورزان جهت آشنایی هرچه بهتر باغداران  با این آفت و روشهای مبارزه و همچنین توسعه روشهای غیر شیمیایی مبارزه با این عامل خسارتزا در استان میباشد.

مدیر حفظ نباتات سازمان جهادکشاورزی خراسان جنوبی گفت: انجام عملیات ردیابی وکنترل به موقع جهت پیشگیری از گسترش آن در نسلهاي بعدي توسط کارشناسان شبکه های مراقبت بخش دولتی و خصوصی، همچنین ترویج استفاده از کارت های زرد در ابتدای فصل جهت جلب حشرات کامل پسیل زمستان گذران  نیز از دیگر برنامه های این مدیریت جهت  کنترل این آفت میباشد. بنحوی که شایان ذکر است در باغاتی که تحت نظارت کارشناسان شبکه مراقبت و با اجرای دستورالعمل های مصوب سازمان حفظ نباتات کشور مدیریت تلفیقی این آفت اجرا می شود، کاهش چشمگیر تعداد دفعات سمپاشی و کاهش خسارت آفت را شاهد بوده ایم که این خود گام موثری در تولید محصول سالم و تامین سلامت و امنیت غذایی جامعه می باشد.

ضیائیان احمدی افزود: در نهایت با توجه به گسترش روز افزون این آفت، تحقیق  و بررسی جهت معرفی و تولید ارقام پسته مقاوم به این آفت  که سازش با شرایط آب و هوایی استان ما  داشته باشد و همچنین تحقیق در خصوص دشمنان طبیعی آفت در این استان از اصلی ترین  نیازهای تحقیقاتی در این راستا میباشد که میطلبد بخشهای تحقیقاتی و دانشگاهی در این حوزه ورود نموده، به یاری باغداران عزیز پسته کار بشتابند.