به گزارش روابط عمومی سازمان جهادکشاورزی خراسان جنوبی، مهدی جعفری اظهار داشت: الگوی کشت طرحی است که ۱۸ مهرماه سال ۱۴۰۱ به عنوان یک سند راهبردی بخش کشاورزی با حضور مسوولان کشوری و در دومین جلسه شورای عالی آب در دولت سیزدهم رونمایی شد.

وی گفت: الگوی کشت طرحی است که در آن به کشاورزان گفته می‌شود چه محصولی را به چه میزانی، در کجا و چه زمانی کشت کنند تا هم منابع آب و خاک حفظ شود و هم درآمد بیشتری برای این قشر حاصل و از همه مهمتر امنیت غذایی تامین شود.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی به تشریح طرح الگوی کشت و اینکه براساس این طرح چه محصولاتی می‌توانیم در استان بکاریم، پرداخت و بیان کرد: هدف از اجرای الگوی کشت این است که متناسب با شرایط اکولوژیکی و اقلیمی هر منطقه چه محصولی بکاریم تا سازگاری خاص خودش را داشته باشد و از طرفی هم بیشترین بهره‌وری نصیب کشاورز شود.

جعفری با بیان اینکه اصلاح الگوی کشت بر سه مبنای نیاز، اقلیم و اقتصاد هر منطقه پایه‌ریزی شده است تا برای کشاورزان توجیه اقتصادی داشته باشد، بیان کرد: کشاورزانی که براساس الگوی ترسیم شده فعالیت کنند مشمول حمایت‌ها و مشوق‌های متعددی خواهند شد.

وی خاطرنشان کرد: این مشوق‌ها و حمایت شامل موارد متعدد و مختلفی از قبیل ارائه تسهیلات، خدمات ارائه نهاده‌ها و بذر استاندارد مورد نیاز است.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی با اشاره به اینکه یکی از حمایت‌های دولت در الگوی کشت، کشت قراردادی محصولات کشاورزی است، افزود: در این طرح یارانه بذر، کود و بیمه مشمول کشاورزان می‌شود و در آخر هم دولت محصول تولیدی کشاورزان را خریداری می‌کند که در حال حاضر در خراسان جنوبی در خصوص محصول گندم کشت قراردادی اعمال می‌شود.

جعفری گفت: در الگوی کشت محصولات مورد نیاز کشور اولویت‌بندی شده‌اند، و تامین امنیت غذایی مهمترین پیامد رعایت الگوی کشت است.

وی تاکید کرد: برای اینکه کشاورزی از معیشتی به اقتصادی تغییر کند باید کشاورزی مقرون به صرفه شود که این مهم با اجرای طرح‌هایی هم چون الگوی کشت و کشت قراردادی قابل تحقق است.

جعفری به اهمیت امنیت غذایی و تامین کالاهای اساسی اشاره کرد و افزود: تلاش ما این است تا با ارائه و رعایت الگوی کشت ضمن تولید محصولات مورد نیاز، کشاورزان به سمت صرفه جویی در مصرف آب ترغیب و هدایت شوند و با مصرف بهینه تولیدات اولویت‌دار را هم داشته باشیم.

به گفته وی، استفاده از ارقام متحمل به کم آبی و خشکی، تغییر الگوی کشت‌های بهاره، اجرای طرح‌های کشاورزی حفاظتی، توسعه روش‌های آبیاری مدرن، توسعه کشت‌های نشایی از اقدامات جهاد کشاورزی در راستای اجرای الگوی کشت با هدف ارتقای بهره‌وری و مدیریت بهینه آب در استان است.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی تصریح کرد: در گذشته بدون توجه به مسائلی هم چون نیاز بازار و میزان آب مصرفی و نوع محصول براساس ظرفیت منطقه، کشاورزان اقدام به کشت می‌کردند و در بسیاری از مواقع هم تولید بیش از تقاضای بازار منجر به افزایش ضایعات و ضرر مالی آنها می‌شد ولی با در نظرگرفتن ظرفیت‌های هر منطقه و کشت محصول براساس آن می‌توان از چنین آسیب‌هایی جلوگیری کرد.

جعفری با اشاره به برنامه ابلاغی الگوی کشت از سوی وزارت خانه به خراسان جنوبی، گفت: براساس برنامه ابلاغی، کشت غلات (گندم و جو)، دانه‌های روغنی از جمله (ذرت علوفه‌ای، کلزا) و چغندر آبی، سیب زمینی و عدس دیم برای مناطق معتدل و سرد از جمله محصولاتی هستند که باید کشت آن براساس الگوی کشت در خراسان جنوبی در دستورکار قرار گیرد.

وی افزود: پس الگوی کشت طرحی است که در آن به کشاورزان گفته می‌شود چه محصولی را به چه میزانی، در کجا و چه زمانی کشت کنند تا هم منابع آب و خاک حفظ شود و هم درآمد بیشتری برای این قشر حاصل و از همه مهمتر امنیت غذایی تامین شود.

جعفری با اشاره به اینکه الگوی کشت محصولات باغی از سال آینده در کشور و خراسان جنوبی اجرایی می‌شود، بیان کرد: زعفران، عناب و زرشک به دلیل کم آب بر بودن در الگوی کشت استان پیش‌بینی شده است.

وی با بیان اینکه درخواست ما از کشاورزان این است که براساس برآورد خودشان اگر اجرای الگوی کشت برای آنان صرفه اقتصادی دارد حتما در این خصوص ورود پیدا کنند، بیان کرد: اما در مجموع در طرح الگوی کشت دولت تمهیداتی را مد نظر دارد که کشاورزان با رعایت آن متضرر نشوند و از بابت سود و به صرفه بودن خیالشان راحت باشد.