به گزارش روابط عمومی سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی، شب گذشته سه شنبه (21 آبان98) با حضور مجری ملی طرح توسعه گلخانههای کشور، رییس سازمان، معاون استاندار و جمعی از معاونین و مدیران استان و شهرستانی، جلسه ستاد گلخانه ای استان در سالن جلسات سازمان برگزار گردید.
ولیالله بنی عامری در این جلسه با بیان اینکه طرحی کلان به منظور مقابله با تنشهای محیطی برای ۲۶ محصول در ۲۰ استان کشور در دست اجرا است، گفت: تنشهای محیطی سالانه بیش از ۱۲ هزار میلیارد تومان به کشور خسارت وارد میکند.
مجری ملی طرح توسعه گلخانههای کشور افزود: با بحران شدید آب در این منطقه مواجهایم لذا توسعه کشت گلخانهای بسیار ضروری و مهم است.
وی تاکید کرد: هدف توسعه گلخانهها انتقال ۷۰ درصد تولید محصولات از فضای باز به داخل گلخانه است که این موضوع در خراسان جنوبی باید ۱۰۰ درصد در نظر گرفته شود.
وی انرژی را از دیگر چالشهای استان خراسان جنوبی برشمرد و گفت: اختلال شب و روز و تنش محیطی به معنای خسارت پنهان به بخش کشاورزی است که سبب کاهش عملکرد این بخش میشود.
بنی عامری با بیان اینکه جبران تنشهای محیطی نیازمند طراحیهای جدید است اظهار داشت: مصرف آب در بخش کشاورزی باید حذف و جایگزین شود و بایستی به سمت دو برنامه مشخص نوآورانه و فناورانه صرفهجویی حداکثری در آب و انرژی باشیم.
وی با اشاره به لزوم ایجاد مرکز مهارتآموزی گلخانهداری در استان خراسان جنوبی عنوان کرد: این مراکز با سه هدف تربیت نیروی کارگر ماهر، تربیت مربی و ایجاد مراکز مشارکتی طرحها و ایدههای نوآورانه احداث میشود.
مجری ملی طرح توسعه گلخانههای کشور گفت: در مراکز تحقیقات و مهارتآموزی بایستی طرحها و ایدههای نو در معرض دید و تماشای همه قرار بگیرد.
وی تصریح کرد: در صورتیکه استاندار خراسان جنوبی برای تامین سه تا پنج میلیارد تومان اعتبار برای پنج هزار مترمربع گلخانه اعلام آمادگی کند ما نیز نسبت به ایجاد مرکز مهارت آموزشی همکاری خواهیم کرد.
بنی عامری با بیان اینکه در سه محور قرار است کشتهای گلخانهای را توسعه دهیم افزود: ایجاد گلخانههای تجاری به وسیله توسعه شهرکها و مجتمعها، ایجاد گلخانههای کوچک مقیاس ایجاد شهرکهای گلخانهای در مناطق روستایی از جمله این محورها است.
وی با بیان اینکه برای توسعه گلخانهها نباید در خصوص متراژ زمین متقاضیان سختگیری یا محدودیت ایجاد شود یادآور شد: از آنجائیکه در این استان با چالش بزرگ هجوم مرزنشینان و روستاییان به شهرها مواجه هستیم باید به خرده مالکها نیز در ایجاد و توسعه گلخانه آموزشهای لازم ارائه شود.
مجری ملی طرح توسعه گلخانهای کشور باید بیان اینکه تشکیل زنجیره ارزش در اراضی خرده مالکی باید مورد توجه قرار گیرد گفت: متقاضیان میتوانند در کنار هم تشکیل خوشه داده و در روستاها اشتغال زایی داشته باشند.
وی افزود: در روستاهایی که با کمبود اراضی مواجه هستند نباید هیچ محدودیتی برای ایجاد گلخانه در اماکن مسکونی وجود داشته باشد، در این زمینه انتظار داریم بانکها نیز در پرداخت تسهیلات به متقاضیان همکاری لازم را داشته باشند.
بنی عامری اضافه کرد: در روستاهایی که با مشکل کمبود آب روبه رو هستند باید شهرک یا مجتمعهای گلخانه بر پایه انرژی خورشیدی با واحدهای کوچک مقیاس احداث شود.
وی گفت: منابع آبی به سمت شور شدن میرود اما به لطف دانشمندان جدید به سمت ایجاد آب شیرینکنهای خورشیدی برای مصارف کشاورزی در حرکت هستیم و بیش از ۵۰ درصد مسیر در این زمینه انجام شده است.
مجری طرح توسعه گلخانههای کشور با تاکید بر لزوم تنوع در محصولات گلخانهای اظهار داشت: در حال حاضر سه گروه محصول سبزی، میوه و گیاهان زینتی و بیش از ۱۰۰ تا ۱۵۰ محصول در فضای گلخانهها تولید میشود.
وی با بیان اینکه کشت گلخانهای سهم بسزایی در صرفهجویی مصرف آب دارد گفت: توسعه کشتهای گلخانهای با توجه به افزایش تولید، جلوگیری از تبخیر آب و بهرهوری منابع آبی در تمامی استانها ضروری است.
بنی عامری گفت: اکنون توسعه واحدهای گلخانهای در تمامی استانها در حال اجرا است.
وی بیان کرد: اساس توسعه هر استان بر مبنای مزیتهای نسبی آن منطقه است لذا در زمینه توسعه کشتهای گلخانهای بایستی بر مزیتهای استان تکیه شود.
مجری طرح توسعه گلخانههای کشور در ارتباط با خراسان جنوبی گفت: با توجه به کمبود منابع آبی در این استان مرزی بی تردید تمام باغات باید زیر کشت گلخانهای برود.
وی اضافه کرد: در حال حاضر میانگین بارندگی در خراسان جنوبی ۱۵۰ میلیمتر است در حالیکه سه هزار و ۵۰۰ میلیمتر از منابع آبی تبخیر میشود و تنشهای محیطی زیادی به بخش کشاورزی وارد میکند.