دوشنبه     05/آذر/1403 

به گزارش روابط عمومی سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی، مدیر جهاد کشاورزی شهرستان سربیشه با اشاره به ارزش اقتصادی کرک، گفت: مهم‌ترین استفاده کرک در تهیه لباس‌های زمستانی است.

مریم جوادی بایگی افزود: مراکز و ایستگاه‌های اصلاح نژادی به عنوان هسته‌های بارز ژنتیکی هستند و باعث ایجاد بانک ژن و حفظ نژاد دام می‌شوند.

وی بیان کرد: مرکز پرورش و اصلاح نژاد بز کرکی خراسان جنوبی در 18 کیلومتری شهرستان سربیشه در کنار جاده سربیشه – نهبندان قرار دارد.

مدیر جهاد کشاورزی شهرستان سربیشه بیان کرد: ایستگاه فعالیت‌های فنی، علمی و اصلاح نژادی کار خود را با خرید بزهای کرکی از گله‌های دامداران منطقه در سال 78 به طور رسمی آغاز کرد.

جوادی بایگی ادامه داد: مقاومت زیاد این نژاد به شرایط سخت، توان تولیدی آن در شرایط خشکسالی و قدرت راهپیمایی از خصوصیات این نژاد است، اما شهرت این نژاد به دلیل تولید کرک بوده که در نژادهای خالص بیش از 80 درصد بدن آن‌ها از کرک پوشیده شده است.

وی با اشاره به اینکه خصوصیت دیگر این بزها تولید شیر و دوقلوزایی است، افزود: تمامی فعالیت‌های مدیریتی و اصلاح نژادی از جمله عملیات ثبت مشخصات وزن کشی، همزمان سازی فحلی و جفت گیری کنترل شده، واکسیناسیون و ... در این مرکز انجام می‌گیرد.

مدیر جهاد کشاورزی سربیشه با اشاره به ویژگی‌های بز کرکی، بیان کرد: گروهی از بزها علاوه بر شیر و گوشت محصول دیگری نیز تولید می‌کنند که کرک نامیده می‌شود.

جوادی بایگی ادامه داد: آب و هوای خشک و بدون رطوبت برای پرورش بز کرکی مناسب است، بنابراین مناطق استوایی، حاشیه و قسمت‌های خشک کویری و حتی نواحی خشک سردسیر برای بز کرکی مناسب هستند و در مناطق مرطوب هرگز نمی‌توان بز کرکی را پرورش داد.

وی با بیان اینکه از نظر پوشش عموما دو تیپ بز وجود دارد، افزود: بزهای یک پوششی مانند بزهای مرغز که در کوهستان موهر تولید می‌کنند.

مدیر جهاد کشاورزی سربیشه با بیان اینکه بزهای دو پوششی کرک و مو تولید می‌کنند، تصریح کرد: بز کرکی خراسان جنوبی دو پوششی است و کرک و مو تولید می‌کند.

جوادی بایگی بیان کرد: بزهای بومی خراسان جنوبی توده‌های بز کرکی هستند که بیش از 50 درصد  و حتی  در نمونه‌هایی 80 تا 90 درصد از پوشش بدن آن‌ها کرک است.

وی با اشاره به اینکه فصل جفت‌گیری این نوع بز، شهریور و مهر و زایش در بهمن و اسفند است، افزود: الیاف دامی توسط دو نوع فولیکول موجود در پوست بوجود می‌آید و رشد الیاف نیز به فعالیت فولیکول‌ها بستگی دارد و الیاف مو توسط فولیکول‌های اولیه و الیاف کرک توسط فولیکول‌های ثانویه به وجود می‌آید.

مدیرجهاد کشاورزی سربیشه با اشاره به ارزش اقتصادی کرک، اظهار کرد: مهم‌ترین استفاده کرک در تهیه لباس‌های زمستانی است.

جوادی بایگی با بیان اینکه لباس‌های تهیه شده از کرک، بسیار زیبا، سبک،گرم و ظریف هستند، تصریح کرد: به همین سبب کرک تولیدی مشتریان بسیاری در کشورهای خارجی دارد.

وی با اشاره به اینکه کرک خاصیت جذب رطوبت دارد، افزود: کرک به آسانی شعله ور نمی‌شود و به همین دلیل در صنعت نیز از آن استفاده می‌شود.

مدیر جهاد کشاورزی سربیشه ادامه داد: نسبت بالای کرک به مو در بیده، ظرافت بیشتر تارهای کرک، بلندی طول کرک و رنگ کرک، از عوامل موثر در ارزش کرک به شمار می‌روند.

جوادی بایگی بیان کرد: کرک سفید بالاترین قیمت را دارد و بعد از آن کرک‌های قهوه‌ای، خاکستری، آهویی و سیاه دارای ارزش هستند.

وی افزود: هر قدر بیده کرک کمتر به گرد و خاک، عرق و خار و خاشاک آلوده باشد، قیمت آن بیشتر می‌شود.

مدیر جهاد کشاورزی سربیشه ادامه داد: ترویج و حفظ ذخایر ژنتیکی بز کرکی منطقه – رشد کمی و کیفی تولید کرک و تامین مواد اولیه صنایع و کارخانجات و فراهم  کردن امکان توسعه پایدار بز کرکی منطقه از اهداف اصلی ایجاد مرکز اصلاح نژاد بز کرکی در استان است.

جوادی بایگی بیان کرد: کاهش قطر الیاف کرک به کمتر از 17 میکرون، کاهش درصد مو در کرک و افزایش طول الیاف به پیش از 30 میلی متر، افزایش یکدستی رنگ و گسترش ژن‌های مطلوب و کاهش همخونی از اهداف فرعی ایجاد این مرکز است.

وی با بیان اینکه منطقه خراسان جنوبی از مناطق کوهستانی و کویری است که عمدتا دارای مراتع فقیر است، افزود: در مناطق مرزی، بادهای موسمی و طوفان‌های شنی نیز فعالیت‌های کشاورزی و دامداری مردم سخت کوش منطقه را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

مدیر جهاد کشاورزی سربیشه اظهار کرد: به علت خشکسالی چند سال اخیر که در این منطقه شدت بیشتری داشته است، تعداد زیادی از دام‌های روستائیان و عشایر منطقه تلف یا کشتار شده و جمعیت دامی به شدت کاهش یافته است و از طرف دیگر با توجه به مهاجرت بی رویه روستائیان به شهرها و کاهش جمعیت فعال ساکن در روستا مشاغل خدماتی نیز رونق چندانی ندارند.

جوادی بایگی تصریح کرد: یکی از پتانسیل‌های با ارزش منطقه وجود بز کرکی بومی جنوب خراسان است که به لحاظ آشنایی روستائیان و عشایر با دامداری و ویژگی‌هایی که این فعالیت تولیدی دارد امکان ایجاد فرصت‌های شغلی در روستاها را فراهم کرده است. 

وی بیان کرد: جمعیت دامی شهرستان 160 هزار و یک رأس دام سبک شامل؛ 63 هزار و 627 راس گوسفند و بره و 96 هزار و 374 راس بز و بزغاله است.

مدیر جهاد کشاورزی سربیشه اظهار کرد: میزان تولیدات شهرستان 12 تن کرک و 15 تن مو در سال است که تولید کرک ایستگاه بز کرکی در سال گذشته 126 کیلوگرم بوده است.

جوادی بایگی با بیان اینکه پیش بینی می‌شود میزان تولید کرک ایستگاه طی امسال 200 کیلوگرم باشد، خاطرنشان کرد: تولید کرک خالص بز ماده ایستگاه بز کرکی به ازای هر راس 550 تا 700 گرم و تولید کرک خالص بز نر ایستگاه بز کرکی به ازای هر راس 800 تا 1100 گرم است. 



به گزارش روابط عمومی سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی، گیاه زیره سبز به عنوان یکی از گیاهان دارویی ارزشمند دارای ویژگی‌هایی است که جایگاه آن را در الگوی کشت مناطق خاصی از کشور تثبیت شده ‌و صادرات  زیره سبز از نظر اقتصاد کشور و کمک به افزایش درآمد روستائیان حائز اهمیت است.

مدیر جهاد کشاورزی شهرستان بشرویه در این خصوص گفت: با آغاز برداشت زیره سبز در بشرویه پیش‌بینی می‌شود 280 تن از این محصول در شهرستان برداشت شود.

حسین سرچاهی افزود: 700 هکتار از زمین‌های زیرکشت این شهرستان به زیره سبز اختصاص دارد که یک هزار و 520 نفر بهره بردار این محصول هستند. 

وی بیان کرد: پیش‌بینی می‌شود امسال حدود 280 تن زیره سبز به ارزش حدود 15 میلیارد و 400 میلیون تومان با احتساب قیمت هر کیلوگرم 55 تا 60 هزار تومان از مزارع بشرویه برداشت شود. 

مدیر جهاد کشاورزی شهرستان بشرویه مشکلات کاشت این محصول را در شهرستان نبود متولی خرید تضمینی، نداشتن ثبات قیمتی و کارگاه‌های فراوری و بسته‌بندی برشمرد و ادامه داد: زیره سبز اواسط آبان کشت می‌شود و تا اوایل دی ماه ادامه دارد و برداشت آن نیز از اوایل اردیبهشت ماه شروع می‌شود.

حسین سرچاهی تشریح کرد: زیره سبز یکی از محصولات کم آب است به طوری که از زمان کشت تا برداشت 4 مدار آبیاری انجام می‌شود و این درحالی است که در سال‌های پرباران نیاز به آبیاری ندارد.

وی افزود: محصول زیره سبز با توجه به نیاز آبی کم نسبت به اقلیم گرم و خشک منطقه مقاوم است و از این حیث صرفه اقتصادی خوبی دارد که کشت آن قبل از محصولات جالیزی توصیه می‌شود.

مدیر جهاد کشاورزی شهرستان بشرویه یادآور شد: ضددرد، نفخ، باکتری و سرطان و بی حس کنندگی از جمله خواص زیره سبز است که محصول آن تا نیمه خرداد در خراسان جنوبی برداشت می‌شود.



به گزارش روابط عمومی سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی، مدیر جهاد کشاورزی شهرستان خوسف گفت: خروج 2 محصول عمده و استراتژیک پیاز گل نرگس و بذر پنبه مله این شهرستان از خراسان جنوبی ممنوع شد.

سید حسن رضوی افزود: سال گذشته درخواست های زیادی توسط استان های دیگر با قیمت های بسیار بالاتر از قیمت استان برای خریداری پیاز گل نرگس و بذر پنبه مله (قهوه ای رنگ) داشتیم.

وی گفت: این موضوع سبب شد کشاورزان شهرستان را توجیه کنیم و تذکر دهیم به هیچ وجه این محصولات را هر چند با قیمت های بالا در اختیار افراد غیربومی قرار ندهند.

مدیر جهاد کشاورزی شهرستان خوسف با بیان اینکه سه ماه تابستان فصل جا به جایی پیاز گل نرگس است اظهار داشت: پارسال با استقبال زیاد کشاورزان شهرستان برای کشت گل نرگس مواجه شدیم و همین موضوع باعث شد جلوی خروج پیاز این نوع گل از شهرستان گرفته شود.


وی افزود: کشاورزان امسال نیز به افراد غیربومی پیاز نرگس را نفروشند و دستگاه های دولتی نیز با نظارت و رصد دقیق، از خرید و فروش پیاز گل نرگس و خروج آن از استان جلوگیری کنند.

رضوی سطح زیرکشت گل نرگس شهرستان خوسف را 24 هکتار عنوان کرد و گفت: هر سال حدود 12 میلیون شاخه گل از سطح اراضی برداشت می شود و به فروش می رسد.

وی درباره فروش گل نرگس بیان کرد: پارسال بخشی از محصول تولید شهرستان خوسف توسط شهرداری بیرجند خریداری و در مراکز سطح شهر با قیمت مناسب فروخته شد همچنین با انعقاد تفاهم نامه همکاری با سازمان تعاون روستایی، مقرر شد غرفه ای در تهران برای فروش این محصول در نظر گرفته شود.

مدیر جهاد کشاورزی شهرستان خوسف ادامه داد: فرودگاه های سطح کشور برای خرید این محصول اعلام آمادگی کرده اند و امسال در صورت مازاد تولید گل نرگس به خارج استان ارسال خواهد شد.

وی در ارتباط با خروج بذر پنبه مله از استان گفت: این نوع محصول از قدیم مخصوص خوسف بوده است اما سه دهه اخیر به فراموشی سپرده شده بود.

رضوی اضافه کرد: 2 سال قبل بذر این محصول به میزان کم در شهرستان خریداری شد و تصمیم گرفتیم با کشت مجدد آن، مجدد پنبه مله را رواج دهیم.

وی بیان کرد: پنبه مله با رنگ قهوه ای کمرنگ از زمان های گذشته برای تهیه پارچه های مقدس از جمله جانماز، عبا و از این قبیل لوازم مورد استفاده مردم محلی قرار می گرفت و رنگ پنبه تا ابد ثابت است و از بین نمی رود.

مدیر جهاد کشاورزی شهرستان خوسف گفت: کشورهای عربی خواهان این نوع پارچه هستند لذا با همکاری میراث فرهنگی استان، پنبه مله تبدیل به پارچه می شود.

وی یادآور شد: پارسال کشت پنبه مله به صورت نشا در سطح سه هکتار از اراضی شهرستان خوسف انجام شد تا نسبت به تهیه بذر و گسترش محصول اقدام کنیم.

رضوی با بیان اینکه پنبه مله به نام خوسف ثبت ملی شده است ادامه داد: کاشت این نوع پنبه از نیمه فروردین آغاز می شود و تا اواخر اردیبهشت ادامه دارد که پیش بینی می شود امسال 30 هکتار از اراضی شهرستان به این نوع محصول اختصاص یابد.
شهرستان خوسف در فاصله 36 کیلومتری بیرجند مرکز استان خراسان جنوبی است.



به گزارش روابط عمومی سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی، رئیس سازمان گفت: میزان تولید در سال گذشته در کل محصولات بهاره 451 هزار و 885 تن بوده که با توجه به اقدامات به زراعی و به نژادی پیش بینی می‌شود افزایش تولید در حدود 30 هزار تن در کل محصولات بهاره داشته باشیم.

غلامرضا قوسی  اظهار کرد: گیاهان به لحاظ تاریخ کاشت به دو دسته بهاره و پاییزه تقسیم می‌شوند.

وی ادامه داد: کاشت بهاره از نیمه اسفندماه آغاز و تا پایان خردادماه ادامه دارد و برداشت این گروه محصولات از اواسط تابستان آغاز و تا اواخر پاییز ادامه دارد. 

رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی بیان کرد: کشت بهاره برای محصولاتی مانند حبوبات، سبزی و صیفی، جالیز، سبزیجات، پنبه، چغندرقند، دانه‌های روغنی و محصولات علوفه‌ای است. 

قوسی اظهار کرد: موارد استفاده از این محصولات، خوراک انسان، موارد مصرف سبزی و صیفی، تعلیف دام و صنایع پارچه بافی، روغن کشی و تهیه شکر است.

وی توصیه‌هایی برای کاشت و برداشت و اصول نوین در زراعت بهاره نیز داشت و افزود: توسعه کشت‌های نشایی، اصلاح الگو و آرایش کشت، توسعه کشاورزی حفاظتی، رعایت تراکم کاشت، توسعه مکانیزاسیون در مراحل کاشت، داشت و برداشت، تغذیه به موقع و به میزان کافی در مراحل مختلف کاشت و داشت و کنترل عوامل خسارت‌زا از جمله این توصیه ‌ها است که لازم است مورد توجه قرار گیرد.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی بیان کرد: میزان تولید در سال گذشته در کل محصولات بهاره 451 هزار و 885 تن بوده که با توجه به اقدامات به زراعی و به نژادی پیش بینی می‌شود افزایش تولید در حدود 30 هزار تن در کل محصولات بهاره داشته باشیم. 

قوسی یادآور شد: پیش بینی می‌شود امسال افزایش سطح کشت بهاره در استان به جز در کشت‌های دیم(باتوجه به بارندگی‌های اخیر) نداشته باشیم.