به گزارش روابط عمومی سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی، به مناسبت فرارسیدن سالروز آزاد سازی خرمشهر، مراسمی با حضور کلیه همکاران سازمان در نمازخانه سازمان برگزار گردید.
به گزارش روابط عمومی سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی، کارشناس ذخایر ژنتیکی گیاهی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان جنوبی گفت: قطعا شناسایی و حفاظت و صیانت از این ذخایر ژنتیکی به عنوان سرمایه ملی و ظرفیتسازی در استفاده بهینه از آنها، نقش بسزایی در ارتقاء اقتصاد کشاورزی استان خواهد داشت.
آزیتا نخعی افزود: در سال 96 اطلس ذخایر ژنتیکی محصولات باغی خراسان جنوبی را با حمایت رییس مرکز تحقیقات تنظیم و به چاپ رساندم.
وی اظهارداشت: این کتاب، نسبتا جامع و با رویکرد حفاظت از منابع ژنتیکی که هدف آن معرفی پتانسیلها، ظرفیتها و سیمای تنوع زیستی محصولات باغی بومی استان است، تهیه شده است.
این کارشناس ذخایر ژنتیکی گیاهی با بیان اینکه در مرکز تحقیقات سعی کردیم با انتشار این کتاب، کاری ارزشمند و ماندگار را به جا گذاریم، تصریح کرد: تحقیقات انجام شده در این کتاب در صورت تکمیل و ترویج میتواند پیامدهای مثبت گستردهای برای سطوح مختلف کشاورزی، غذایی، دارویی و محیط زیست داشته باشد.
نخعی ادامه داد: این مجموعه حاصل جمعبندی نتایج طرحهای تحقیقاتی چند ساله این مرکز در زمینه شناسایی و جمعآوری ذخایر ژنتیکی زرشک، عناب و توت و بررسی موردی محصولات دیگر از جمله انجیر، انگور، خرما و گلابی است که میتواند به افزایش آگاهی بهره برداران و برنامه ریزی پایهای برای حفظ این منابع، کمک کند.
وی بیان کرد: استان خراسان جنوبی با توجه به وسعت زیاد، موقعیت خاص و استراتژیک جغرافیایی از جمله محصور شدن در بیابانهای خشک ایران و وجود باغات بسیار قدیمی در درهها و کوهپایهها، دارای پتانسیلهای با ارزشی از جمله منابع ژنتیکی گیاهی با ویژگیهای خاص و مقاوم به تنشهای شوری، خشکی و مواد موثره منحصر به فرد است که در طول زمان به دلایل متعدد از جمله گرایش به سمت کشت تک محصولی و ارقام تجاری برتر بسیاری از این ارقام بومی در خطر فرسایش و نابودی قرار دارد.
این کارشناس ذخایر ژنتیکی گیاهی تصریح کرد: زرشک، عناب، زعفران و انار از جمله مهمترین تولیدات باغی استان هستند به گونهای که 98 درصد زرشک و 95 درصد عناب کشور در این استان تولید میشود.
نخعی ادامه داد: خراسان جنوبی مقام اول کشور را در تولید زرشک، عناب و سنجد و مقام دوم در تولید زعفران را دارا است.
وی یادآور شد: قطعا شناسایی و حفاظت و صیانت از این ذخایر ژنتیکی به عنوان سرمایه ملی و ظرفیتسازی در استفاده بهینه از آنها، نقش بسزایی در ارتقاء اقتصاد کشاورزی استان خواهد داشت.
این کارشناس ذخایر ژنتیکی گیاهی اظهار کرد: در حدود 10 تا 15 سال گذشته طرحهای تحقیقاتی بسیاری در مورد ذخایر ژنتیکی انجام شد، اما به صورت یک مجموعه نبود و این ایده باعث شد که این مطالب تحت یک مجموعه کامل ارائه شود.
نخعی با بیان اینکه این کتاب در راستای افزایش آگاهی بهره برداران و ارتقاء کشاورزی استان تالیف شد، افزود: ذخایر ژنتیکی گنجینهای گرانبها در دست بشر برای دستیابی به امنیت غذایی است.
وی بیان کرد: امید است این مجموعه بتواند در تحقق این امر مهم راهنمای خوبی برای محققان، مروجان، سرمایه گزاران و تولیدکنندگان بوده و با حمایت مسئولان تکمیل شود.
به گزارش روابط عمومی سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی، مدیر زراعت سازمان گفت: پیش بینی میشود امسال هزار و ۲۰۰ تن سیر از مزارع استان برداشت شود.
سعید خسروی افزود: در استان 111 هکتار زیر کاشت سیر است که 90 درصد آن مربوط به شهرستان طبس است.
وی با بیان اینکه پارسال هزار و 110 تن سیر خشک در استان تولید شد افزود: محصول سیر در خراسان جنوبی از اواسط مهر تا اواسط آبان کاشت و از اردیبهشت تا پایان خرداد برداشت می شود.
سیر حاوی ترکیبات گوگرد است که سیستم ایمنی بدن را تحریک می کند و پتانسیل بالایی در نابودی تومورهای سرطانی دارد.
خوردن سیر مجاری تنفس و خون را پاک میکند و با این کار از شدت و زحمت تنگی نفس کاسته و گاهی موجب درمان آن میشود.
به گزارش روابط عمومی سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی، مدیر صنایع سازمان گفت: تعداد۱۰ کارخانه فرآوری زرشک با ظرفیت ۱۱ هزار و ۳۴۸ تن در استان فعال است.
احمد بیکس افزود: 380 سالن بهداشتی زرشک برای نگهداری و خشک کردن این محصول در استان مجوز دریافت کرده است که ظرفیت اسمی این مکانها 39 هزار تن و ظرفیت عملی آنها نیز هفت هزار و 856 تن است.
وی با بیان اینکه همچنین 10 کارخانه فرآوری زرشک با ظرفیت 11 هزار و 348 تن در استان فعال است، اظهار داشت: در سالنهای بهداشتی زرشک، خشک کردن محصول از حالت خرمنی به نیمهصنعتی تبدیل و برای خشک کردن آن با کیفیت مطلوب و مناسب اقدام میشود.
مدیر صنایع سازمان جهاد کشاورزی خراسانجنوبی بیان کرد: سال گذشته 19 هزار و 50 تن زرشک از 15 هزار و 563 هکتار باغهای این محصول برداشت شد که امسال نیز برداشت زرشک در استان از نیمه مهر آغاز میشود و تا اواخر آذر با توجه به شرایط آب و هوایی ادامه دارد.
بیکس تعداد بهرهبرداران محصول زرشک در خراسانجنوبی را 25 هزار نفر اعلام و اظهار کرد: زرشک بهعنوان یکی از محصولات استراتژیک استان از منابع درآمدی کشاورزان محسوب میشود.
وی بیان داشت: بیش از 98 درصد زرشک ایران در این استان تولید و زرشک تولیدی علاوه بر مصرف داخل به دیگر کشورها از جمله حاشیه خلیج فارس نیز صادر میشود.
مدیر صنایع سازمان جهاد کشاورزی خراسانجنوبی اضافه کرد: بیشترین سطح زیر کشت زرشک در خراسانجنوبی با چهار هزار و 233 هکتار مربوط به قاینات است.