به گزارش روابط عمومی سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی، مدیر جهاد کشاورزی شهرستان نهبندان گفت: هرچند خرماکاران در نهبندان توانستهاند محصولات خود را به دیگر استانهای همجوار صادر کنند اما به دلیل نبود سردخانه و بستهبندی عایدی نصیب بهرهبردار نمیشود و خرماکاران ناچارند به هنگام برداشت محصول خود را فلهای عرضه کند.
محمد مالکی افزود: نبود صنایع بستهبندی در نهبندان از مهمترین مشکلات است زیرا سبب شده تا نخلکاران محصولات خود را بهصورت فله در بازار عرضه کنند.
وی نبود ماشینآلات برای گردهافشانی نخلستانها را از دیگر مشکلات بهرهبرداران دانست و ادامه داد: همهساله گردهافشانی خرما بهصورت سنتی از اواخر اسفندماه شروع و تا اواخر فروردین ادامه دارد.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان نهبندان بیان داشت: هرچند خرماکاران در نهبندان توانستهاند محصولات خود را به دیگر استانهای همجوار صادر کنند اما به دلیل نبود سردخانه و بستهبندی عایدی نصیب بهرهبردار نمیشود و خرماکاران ناچارند به هنگام برداشت محصول خود را فلهای عرضه کند.
مالکی افزود: با وجود همه مشکلات جهاد کشاورزی تلاش کرده است تا برای ایجاد کارگاه بستهبندی از ظرفت خیران و گروههای جهادی استفاده کند اما هنوز تا این لحظه عملیاتی نشده است.
وی با بیان اینکه با وجود مبارزه با ملخهای میهمان هیچ تهدیدی برای خرمای نهبندان نیست، اضافه کرد: سطح زیر کشت خرما در این شهرستان 300 هکتار است که از این میزان 230 هکتار بارور و مابقی غیربارور است.
مدیر جهاد کشاورزی نهبندان تصریح کرد: خرمای زاهدی، کبکاب، مضافتی و پیارم از جمله انواع خرمایی است که در مناطقی، چون دهسلم، چاهداشی، محمد آبادو بندان کشت میشود.
مالکی با بیان اینکه عدم وجود کارگاه بستهبندی نیز از دیگر این موارد است افزود: نبود صنایع بستهبندی در این شهرستان باعث شده تا نخلکاران، محصولات خود را بهصورت فله در بازارها عرضه کنند.
به گزارش روابط عمومی سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی، مدیر امور باغبانی سازمان گفت: 4 هزار تن محصولات گلخانه ای از آغاز امسال تاکنون در خراسان جنوبی تولید شد.
عبدالرضا رضایی ارزش محصولات تولید شده در گلخانه های استان را 140 میلیارد ریال اعلام کرد و افزود: 80 درصد محصولات تولید شده خیار است.
وی اظهارکرد: خیار، گوجه فرنگی، گیاهان دارویی، فلفل و گل رز عمده ترین محصولات گلخانه ای تولید شده در استان است.
وی سطح زیر کاشت در گلخانه های استان را 62 هکتار اعلام کرد و ادامه داد: بیشترین سطح زیرکاشت گلخانه ها به شهرستانهای فردوس، قاین، خوسف، بیرجند و طبس اختصاص دارد.
مدیرامور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان با بیان اینکه گوجه فرنگی تولید شده در گلخانه های استان به دلیل شرایط نور مناسب از طعم و رنگ مطلوبتری برخوردار است، افزود: تولیدات گلخانه ای استان به استانهای خراسان رضوی، تهران و سیستان و بلوچستان ارسال می شود.
پیش بینی می شود 12 هزار تن محصولات گلخانه ای تا پایان سال جاری در گلخانه های خراسان جنوبی تولید شود.
گفتنی است که، در حال حاضر 282 واحد گلخانه ای در خراسان جنوبی فعال است.
به گزارش روابط عمومی سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی، مدیر جهاد کشاورزی شهرستان سربیشه با اشاره به ارزش اقتصادی کرک، گفت: مهمترین استفاده کرک در تهیه لباسهای زمستانی است.
مریم جوادی بایگی افزود: مراکز و ایستگاههای اصلاح نژادی به عنوان هستههای بارز ژنتیکی هستند و باعث ایجاد بانک ژن و حفظ نژاد دام میشوند.
وی بیان کرد: مرکز پرورش و اصلاح نژاد بز کرکی خراسان جنوبی در 18 کیلومتری شهرستان سربیشه در کنار جاده سربیشه – نهبندان قرار دارد.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان سربیشه بیان کرد: ایستگاه فعالیتهای فنی، علمی و اصلاح نژادی کار خود را با خرید بزهای کرکی از گلههای دامداران منطقه در سال 78 به طور رسمی آغاز کرد.
جوادی بایگی ادامه داد: مقاومت زیاد این نژاد به شرایط سخت، توان تولیدی آن در شرایط خشکسالی و قدرت راهپیمایی از خصوصیات این نژاد است، اما شهرت این نژاد به دلیل تولید کرک بوده که در نژادهای خالص بیش از 80 درصد بدن آنها از کرک پوشیده شده است.
وی با اشاره به اینکه خصوصیت دیگر این بزها تولید شیر و دوقلوزایی است، افزود: تمامی فعالیتهای مدیریتی و اصلاح نژادی از جمله عملیات ثبت مشخصات وزن کشی، همزمان سازی فحلی و جفت گیری کنترل شده، واکسیناسیون و ... در این مرکز انجام میگیرد.
مدیر جهاد کشاورزی سربیشه با اشاره به ویژگیهای بز کرکی، بیان کرد: گروهی از بزها علاوه بر شیر و گوشت محصول دیگری نیز تولید میکنند که کرک نامیده میشود.
جوادی بایگی ادامه داد: آب و هوای خشک و بدون رطوبت برای پرورش بز کرکی مناسب است، بنابراین مناطق استوایی، حاشیه و قسمتهای خشک کویری و حتی نواحی خشک سردسیر برای بز کرکی مناسب هستند و در مناطق مرطوب هرگز نمیتوان بز کرکی را پرورش داد.
وی با بیان اینکه از نظر پوشش عموما دو تیپ بز وجود دارد، افزود: بزهای یک پوششی مانند بزهای مرغز که در کوهستان موهر تولید میکنند.
مدیر جهاد کشاورزی سربیشه با بیان اینکه بزهای دو پوششی کرک و مو تولید میکنند، تصریح کرد: بز کرکی خراسان جنوبی دو پوششی است و کرک و مو تولید میکند.
جوادی بایگی بیان کرد: بزهای بومی خراسان جنوبی تودههای بز کرکی هستند که بیش از 50 درصد و حتی در نمونههایی 80 تا 90 درصد از پوشش بدن آنها کرک است.
وی با اشاره به اینکه فصل جفتگیری این نوع بز، شهریور و مهر و زایش در بهمن و اسفند است، افزود: الیاف دامی توسط دو نوع فولیکول موجود در پوست بوجود میآید و رشد الیاف نیز به فعالیت فولیکولها بستگی دارد و الیاف مو توسط فولیکولهای اولیه و الیاف کرک توسط فولیکولهای ثانویه به وجود میآید.
مدیرجهاد کشاورزی سربیشه با اشاره به ارزش اقتصادی کرک، اظهار کرد: مهمترین استفاده کرک در تهیه لباسهای زمستانی است.
جوادی بایگی با بیان اینکه لباسهای تهیه شده از کرک، بسیار زیبا، سبک،گرم و ظریف هستند، تصریح کرد: به همین سبب کرک تولیدی مشتریان بسیاری در کشورهای خارجی دارد.
وی با اشاره به اینکه کرک خاصیت جذب رطوبت دارد، افزود: کرک به آسانی شعله ور نمیشود و به همین دلیل در صنعت نیز از آن استفاده میشود.
مدیر جهاد کشاورزی سربیشه ادامه داد: نسبت بالای کرک به مو در بیده، ظرافت بیشتر تارهای کرک، بلندی طول کرک و رنگ کرک، از عوامل موثر در ارزش کرک به شمار میروند.
جوادی بایگی بیان کرد: کرک سفید بالاترین قیمت را دارد و بعد از آن کرکهای قهوهای، خاکستری، آهویی و سیاه دارای ارزش هستند.
وی افزود: هر قدر بیده کرک کمتر به گرد و خاک، عرق و خار و خاشاک آلوده باشد، قیمت آن بیشتر میشود.
مدیر جهاد کشاورزی سربیشه ادامه داد: ترویج و حفظ ذخایر ژنتیکی بز کرکی منطقه – رشد کمی و کیفی تولید کرک و تامین مواد اولیه صنایع و کارخانجات و فراهم کردن امکان توسعه پایدار بز کرکی منطقه از اهداف اصلی ایجاد مرکز اصلاح نژاد بز کرکی در استان است.
جوادی بایگی بیان کرد: کاهش قطر الیاف کرک به کمتر از 17 میکرون، کاهش درصد مو در کرک و افزایش طول الیاف به پیش از 30 میلی متر، افزایش یکدستی رنگ و گسترش ژنهای مطلوب و کاهش همخونی از اهداف فرعی ایجاد این مرکز است.
وی با بیان اینکه منطقه خراسان جنوبی از مناطق کوهستانی و کویری است که عمدتا دارای مراتع فقیر است، افزود: در مناطق مرزی، بادهای موسمی و طوفانهای شنی نیز فعالیتهای کشاورزی و دامداری مردم سخت کوش منطقه را تحت تاثیر قرار میدهد.
مدیر جهاد کشاورزی سربیشه اظهار کرد: به علت خشکسالی چند سال اخیر که در این منطقه شدت بیشتری داشته است، تعداد زیادی از دامهای روستائیان و عشایر منطقه تلف یا کشتار شده و جمعیت دامی به شدت کاهش یافته است و از طرف دیگر با توجه به مهاجرت بی رویه روستائیان به شهرها و کاهش جمعیت فعال ساکن در روستا مشاغل خدماتی نیز رونق چندانی ندارند.
جوادی بایگی تصریح کرد: یکی از پتانسیلهای با ارزش منطقه وجود بز کرکی بومی جنوب خراسان است که به لحاظ آشنایی روستائیان و عشایر با دامداری و ویژگیهایی که این فعالیت تولیدی دارد امکان ایجاد فرصتهای شغلی در روستاها را فراهم کرده است.
وی بیان کرد: جمعیت دامی شهرستان 160 هزار و یک رأس دام سبک شامل؛ 63 هزار و 627 راس گوسفند و بره و 96 هزار و 374 راس بز و بزغاله است.
مدیر جهاد کشاورزی سربیشه اظهار کرد: میزان تولیدات شهرستان 12 تن کرک و 15 تن مو در سال است که تولید کرک ایستگاه بز کرکی در سال گذشته 126 کیلوگرم بوده است.
جوادی بایگی با بیان اینکه پیش بینی میشود میزان تولید کرک ایستگاه طی امسال 200 کیلوگرم باشد، خاطرنشان کرد: تولید کرک خالص بز ماده ایستگاه بز کرکی به ازای هر راس 550 تا 700 گرم و تولید کرک خالص بز نر ایستگاه بز کرکی به ازای هر راس 800 تا 1100 گرم است.
به گزارش روابط عمومی سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی، گیاه زیره سبز به عنوان یکی از گیاهان دارویی ارزشمند دارای ویژگیهایی است که جایگاه آن را در الگوی کشت مناطق خاصی از کشور تثبیت شده و صادرات زیره سبز از نظر اقتصاد کشور و کمک به افزایش درآمد روستائیان حائز اهمیت است.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان بشرویه در این خصوص گفت: با آغاز برداشت زیره سبز در بشرویه پیشبینی میشود 280 تن از این محصول در شهرستان برداشت شود.
حسین سرچاهی افزود: 700 هکتار از زمینهای زیرکشت این شهرستان به زیره سبز اختصاص دارد که یک هزار و 520 نفر بهره بردار این محصول هستند.
وی بیان کرد: پیشبینی میشود امسال حدود 280 تن زیره سبز به ارزش حدود 15 میلیارد و 400 میلیون تومان با احتساب قیمت هر کیلوگرم 55 تا 60 هزار تومان از مزارع بشرویه برداشت شود.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان بشرویه مشکلات کاشت این محصول را در شهرستان نبود متولی خرید تضمینی، نداشتن ثبات قیمتی و کارگاههای فراوری و بستهبندی برشمرد و ادامه داد: زیره سبز اواسط آبان کشت میشود و تا اوایل دی ماه ادامه دارد و برداشت آن نیز از اوایل اردیبهشت ماه شروع میشود.
حسین سرچاهی تشریح کرد: زیره سبز یکی از محصولات کم آب است به طوری که از زمان کشت تا برداشت 4 مدار آبیاری انجام میشود و این درحالی است که در سالهای پرباران نیاز به آبیاری ندارد.
وی افزود: محصول زیره سبز با توجه به نیاز آبی کم نسبت به اقلیم گرم و خشک منطقه مقاوم است و از این حیث صرفه اقتصادی خوبی دارد که کشت آن قبل از محصولات جالیزی توصیه میشود.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان بشرویه یادآور شد: ضددرد، نفخ، باکتری و سرطان و بی حس کنندگی از جمله خواص زیره سبز است که محصول آن تا نیمه خرداد در خراسان جنوبی برداشت میشود.